Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Picasso, Suite 347

"Picasso, Suite 347" ονομάζεται η έκθεση που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και περιλαμβάνει 347 χαρακτικά που ο σπουδαίος καλλιτέχνης δημιούργησε από τις 16 Μαρτίου έως τις 5 Οκτωβρίου του 1968. Η συλλογή των χαρακτικών ανήκει στο ίδρυμα Bancaja της Βαλένθια. Την έκθεση συμπληρώνει υλικό από το γαλλικό Τύπο της εποχής, το οποίο εντοπίστηκε στο αρχείο Σπιτέρη, που αποτελεί πολύτιμο απόκτημα του Τελλόγλειου.

Παράλληλα με την έκθεση του Picasso έχουν στηθεί άλλες δύο ενδυματολογικές εκθέσεις: «Ο El Greco από το πλατώ στην οθόνη» και «Γιάννης Τσεκλένη 1977-78, Η αναφορά μου στον Greco» που δίνουν την ευκαιρία για ενδιαφέροντες παραλληλισμούς, αφού στο έργο του ο Picasso αξιοποίησε με τον δικό του τρόπο την έμπνευση του από έργα του Γκρέκο, όπως και του Τιτσιάνο.

Η έκθεση «Ο El Greco από το πλατώ στην οθόνη» περιλαμβάνει μια σειρά κοστουμιών που κατασκευάστηκαν για την πολυβραβευμένης ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «El Greco» και έργα τέχνης που χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικά στην ίδια ταινία και που επιμελήθηκαν οι ζωγράφοι Σάββας Γεωργιάδης, Στέλιος Πετρουλάκης και Νίκος Μόσχος. Δίπλα στα πολύτιμα υφάσματα των κοστουμιών από βελούδο, μεταξωτό ταφτά, μουσελίνες, μπροκάρ, άγριο μαλλί και δέρμα θα εκτεθούν τα αντίγραφα των έργων του El Greco σε φυσικό μέγεθος, πανομοιότυπα με τα αληθινά, αλλά και σπαθιά, παλέτες, πινέλα, πήλινα και γυάλινα δοχεία χρωμάτων, γύψινα εκμαγεία χεριών, βουλοκέρια, φτερά γραφής και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας, και αποτελούν αποτέλεσμα της δουλειάς του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, του σκηνογράφου Δαμιανού Ζαρίφη, της ενδυματολόγου Lala Huete, που συνεργάστηκαν για να αναπαραστήσουν την εποχή του El Greco. Την έκθεση επιμελήθηκε η Ελένη Σμαραγδή, που είναι και παραγωγός της ταινίας.

Η έκθεση του Πικάσσο, όπου ο μεγάλος Ισπανός καλλιτέχνης επιμένει σε αναφορές στο έργο του Γκρέκο «Η Ταφή του Κόμη Οργκάθ» (τοιχογραφία του 1586 στην εκκλησία του Αγ. Θωμά στο Τολέδο), για το οποίο επιπλέον ο Picasso έγραψε ένα θεατρικό έργο και ολοκλήρωσε το 1970 μια σειρά χαλκογραφιών, ήταν η αφορμή για να συνδυαστεί με τη θεματική συλλογή κοστουμιών του Γιάννη Τσεκλένη με τίτλο «Γιάννης Τσεκλένη 1977-78, Η αναφορά μου στον Greco». Ο Τσεκλένης, αυτός ο ξεχωριστός και ιδιόμορφος δημιουργός σε ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό πεδίο, στον χώρο των λεγόμενων εφαρμοσμένων τεχνών, του ντιζάιν και της μόδας, αξιοποίησε την ίδια πηγή, το ίδιο έργο του Greco, με άλλη ματιά, σε άλλο χώρο και τόπο και φυσικά με άλλα αποτελέσματα, ρίχνοντας μια διαφορετική ματιά στον χώρο της μόδας, με συμμάχους αυτούς που «θέλουν να βλέπουν την ζωή με εικαστική ματιά».Τα κοστούμια ανήκουν στο Πελοποννησιακό Λαογραφική Ίδρυμα στο οποίο ο Γιάννης Τσεκλένης έχει δωρίσει όλες του τις συλλογές.

Και οι τρεις εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις16 Απριλίου 2008.
Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, 09:00-14:00, Τετάρτη, 09:00-21:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-18:00.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.tf.auth.gr/teloglion/
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Αγ. Δημητρίου 159Α
546 36 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τηλ.: +30 2310247111,
+30 2310991610
Fax: +30 2310991610

e-mail: teloglion@auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: