Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

20 χρόνια Christian Lacroix

Το Μουσείο Κοσμητικών Τεχνών του Παρισιού (Le Musee des Arts Decoratifs-Musée de la Mode et du Textile) φιλοξενεί ένα σημαντικό γεγονός για τoν κόσμο της μόδα, την έκθεση «Christian Lacroix - Histories de Mode». Ο ίδιος ο Christian Lacroix την έχει επιμεληθεί αποκλειστικά, μετά από 2 χρόνια προετοιμασίας και 150 χρόνια ‘μόδας’.

Ξεκινώντας από την δεκαετία του 1850 φτάνοντας μέχρι σήμερα και από την Chanel και τον Yves Saint Laurent στους σημερινούς σχεδιαστές η έκθεση βασίζεται σε μια σειρά από ιστορικά ενδύματα από τις συλλογές του Musee des Arts Decoratifs , αντιπροσωπευτικές δημιουργίες του ίδιου του Christian Lacroix στην 20ετη πορεία του στο σχεδιασμό ενδυμάτων και στον καινοτόμο σχεδιασμό της έκθεσης ώστε τα ιστορικά ενδύματα να συνυπάρχουν αρμονικά στο χώρο με τις σύγχρονες δημιουργίες του σχεδιαστή.

Η έκθεση παρουσιάζεται σε 30 βιτρίνες και στα 2 πατώματα του Μουσείου. Οι 2 πρώτες βιτρίνες περιέχουν μόνο άσπρα ενδύματα κρεμασμένα σε κρεμάστρες ή σε απλά κυλιόμενα stands. Ακολουθεί μια έκρηξη χρωμάτων όπου κάθε προθήκη έχει το όνομά της όπως patchwork, ιστορία της μόδας, μαύρη, lame, του χρώματος των λουλουδιών, πουά, ασπρόμαυρη κ.α. Στις προθήκες αυτές παρουσιάζονται δημιουργίες των Givenchy, Paco Rabanne, Yves St. Laurent, Chanel, Vionnet, Dior, ο Pierre Cardin, Balenciaga, Lanvin, Gres, Martin Mangiela, και πολλών άλλων. Διαφορετικό τόνο στην έκθεση δίνουν οι 3 δημιουργίες του Lacroix μπροστά από κάθε βιτρίνα δείχνοντας έτσι αναδρομικά την δουλειά του και κατά συνέπεια το ταλέντο του.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο: «Christian Lacroix : Histoires de Mode» συλλογικό έργο των Olivier Saillard, Patrick mauries & Christian Lacroix, με φωτογραφίες του Gregoire Alexandre.
Με την έκθεση γιορτάζεται και η 20ή επέτειος του οίκου ραπτικής του Christian Lacroix τον οποίο άνοιξε το 1987 σε συνεργασία με τον πλούσιο βιομήχανο Bernard Arnault.

Ο σχεδιαστής γεννήθηκε στην πόλη Arles, στη νότια Γαλλία. Το 1969 μετακόμισε στο Montpellier για να σπουδάσει ιστορία της τέχνης και το 1973 συνέχισε τις σπουδές του στη Σορβόννη και στο Ecole du Louvre. Η φιλοδοξία του ήταν να γίνει επιμελητής μουσείου. Η γνωριμία του με τον Jean-Jacques Picart θα τον βοηθήσει να γνωρίσει τον κόσμο της μόδας και τελικά να βρει δουλειά στον Hermes το 1978 και μετά στον Guy Paulin το 1980. Το 1981 θα εργαστεί στο Οίκο του Jean Patou.

Ζώντας στην Arles όπου ήταν έντονα τα στοιχεία του ισπανικού πολιτισμού, ο Christian Lacroix είχε εξοικειωθεί από την παιδική του ηλικία με τις ταυρομαχίες και την ισπανική μουσική. Συνεπώς, οι ισπανικοί σχεδιαστές μόδας είναι πάντα μια μεγάλη πηγή έμπνευσης γι’ αυτόν. Θαύμαζε πάντα τους Balenciaga, Castillo και Sybilla. Το μίγμα χρωμάτων, υφασμάτων και σχεδίων που παίζει μεγάλο ρόλο στην δουλειά του προέρχεται από μια εικόνα των παιδικών του χρόνων που του έχει μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη: οι τσιγγάνοι που επανειλημμένα συναντούσε στην Arles με τα ετερόκλητα μαντίλια, τα ριγωτά ενδύματα και το υπεροπτικό τους παράστημα.

Είκοσι έτη αργότερα, ο Christian Lacroix έχει γίνει όχι μόνο ένας από τους ο πιο γνωστούς και καταξιωμένους σχεδιαστές μόδας αλλά και επιτυχημένος ως σκηνογράφος ενδυματολόγος στη «Φαίδρα» και στο «Cyrano de Bergerac», ως συγγραφέας («pele-Mele» (1990), «Qui est là;» (2005)), αλλά και ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων (είναι αρμόδιος για το εσωτερικό του TGV, του δικτύου της Γαλλίας των τραίνων υψηλής ταχύτητας, καθώς επίσης και διάφορων παρισινών ξενοδοχείων).

Η έκθεση τελειώνει στις 26 Απριλίου 2008.


Le Musee des Arts Decoratifs
Musée de la Mode et du Textile
107, rue de Rivoli
75001 Paris


Tél. : 01 44 55 57 50

http://www.lesartsdecoratifs.fr/fr/02museemode/index.html

Τρίτη με Παρασκευή 11π.μ.-6 μ.μ.
Σάββατο & Κυριακή 10π.μ.-6 μ.μ.
Ανοιχτά ως τις 9 μ.μ. κάθε Πέμπτη
Κλειστά τη Δευτέρα

1 σχόλιο:

πουαντερι είπε...

Αχ Ναυπλιο μεγαλος ερωτας 17 χρονια παω κι ερχομαι κι ακομα το ποθω....