Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Η ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

«Η ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ»
ENAΣ ΑΙΩΝΑΣ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ Ε.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ 1880 - 1960
Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη - ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
16 Απριλίου 2008 – 10 Ιανουαρίου 2009


Περισσότερα από πεντακόσια κοσμήματα ένδυσης που χρονολογούνται από το 1880 έως τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα φιλοξενούνται στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη σε μία περιοδική έκθεση αφιερωμένη στο κόσμημα ως απαραίτητο συμπλήρωμα της γυναικείας αμφίεσης. Λαμπερές, πολύχρωμες δημιουργίες από μια πρώτο-εμφανιζόμενη ιδιωτική συλλογή που αριθμεί 2500 και πλέον αντικείμενα, συνθέτουν στα πλαίσια της έκθεσης αυτής έναν αιώνα εξελίξεων στον χώρο της μοντέρνας κοσμηματοποιΐας αλλά και της πολιτικής, της μόδας και της τέχνης.
Γεννημένα στα ατελιέ των μεγάλων couturiers, τα κοσμήματα ένδυσης («costume jewelry»), αποτελούσαν τον αντίποδα των κοσμημάτων υψηλού κόστους Ιστορικών Οίκων του δυτικού κόσμου. Χάρη στην ευελιξία που επέτρεπε στους δημιουργούς τους η χρήση ημιπολύτιμων υλικών, όπως γυαλί, κεραμικά, ευτελή μέταλλα, πρώιμα πλαστικά όπως βακελίτης και καζεΐνη, οργανικά υλικά όπως κοχύλια, τα κοσμήματα ένδυσης συμβάδιζαν με τον παλμό της καθημερινότητας. Σήμερα, εικονίζουν τις πολιτικό-κοινωνικές εξελίξεις αλλά και τη ζωηρή αλληλουχία των εικαστικών ρευμάτων που χαρακτήρισαν τον χώρο της τέχνης στο πέρασμα του 20ου αιώνα.
Αναβιώνουν απόηχους της Βικτωριανής Αγγλίας και της Belle Époque, των κινημάτων του Αrt Nouveau και Αrt Deco, την παράτολμη μόδα του Charleston και των flapper girls. Τα κοσμήματα της έκθεσης απηχούν, παράλληλα, τόσο τα δύσκολα χρόνια των δύο παγκοσμίων πολέμων και του Αμερικανικού Κραχ όσο την καταναλωτική ευμάρεια των δεκαετιών του ’50 και του ’60. Συνδέονται με ηχηρά ονόματα όπως αυτό της Εlsa Schiaparelli, της δημιουργού πού αναστάτωσε τον χώρο της μόδας την δεκαετία του 1930 εμπνευσμένη από τoν Σουρεαλισμό και το έργο του Dali και του Cocteau.
Με έμφαση στην Αμερικανική Κοσμηματοποΐα της ένδυσης, και έργα από περισσότερους από 110 δημιουργούς και εταιρίες, η έκθεση μαρτυρεί την αστείρευτη φαντασία των σχεδιαστών αλλά και τον δυναμισμό μιας ‘βιομηχανίας’ η οποία δημιούργησε νέους τύπους κοσμημάτων για να ανταπεξέλθει στης ανάγκες της εποχής. Ζώα, λουλούδια, πρίγκιπες, ακροβάτες και γελωτοποιοί, ακόμη και τοπία ή σκηνές εμπνευσμένες από την μακρινή ανατολή, σαγηνεύουν με την ποικίλη θεματογραφία αλλά και με την τολμηρή υπερβολή των χρωμάτων και των υλικών τους. Ευέλικτα και ευφάνταστα τα έργα της έκθεσης μαρτυρούν ότι ο χώρος του κοσμήματος ένδυσης λειτούργησε και ως προπομπός των εξελίξεων στον χώρο του εικαστικού κοσμήματος για το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, θέτοντας τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα στην παγκόσμια εικαστική σκηνή.

Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Καρυατίδων & Καλλισπέρη 12
Ακρόπολη 117 42
τηλ. 210-9221044, 210-9227260, 210-9239260, 210-9239709
fax: 210-9237358

Email:jewelrymuseum@ath.forthnet.gr


Πηγή: http://www.lalaounis-jewelrymuseum.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: